Sałatki to podstawa polskiej kuchni. Najpopularniejszą z nich, które chętnie serwowały nasze babcie i mamy, jest sałatka jarzynowa z jabłkiem. Jest to proste i bardzo szybkie w przygotowaniu danie, które możemy podawać zarówno samodzielnie, jak i jako dodatek do obiadu. Sałatkę jarzynową można także wykorzystać jako pastę na chleb oraz przystawkę na grilla. Dlaczego warto ją przygotować i jak to zrobić?
Sałatka jarzynowa z jabłkiem – zdrowe i pożywne danie z polskim rodowodem?
Sałatka jarzynowa i jej charakterystyczny, delikatny smak są dobrze znane każdemu Polakowi. Prawdziwe triumfy danie to święciło w czasach PRL-u, kiedy chętnie serwowano je zarówno w prywatnych domach, jak i w znanych polskich restauracjach i barach. Sałatka jarzynowa wielu osobom do dziś kojarzy się z kwintesencją polskiej kuchni i jest niewątpliwą królową wśród przygotowywanych w naszym kraju sałatek. Warto jednak wiedzieć, że sałatka jarzynowa w swojej oryginalnej formie wcale nie została wymyślona w Polsce, lecz przywędrowała nad Wisłę z… Rosji.
Według tradycji, autorem oryginalnej receptury na sałatkę jarzynową był żyjący w XIX w. Lucien Olivier, szef moskiewskiej restauracji Hermitage. Skład pierwotnej wersji sałatki jarzynowej bardzo się jednak różnił od składników, których dziś używamy do jej przygotowania. Pierwotnymi składnikami były bowiem m. in. kapary, ozorki, sałata, kawior, pikle oraz sos, którego receptury podobno nie znał nikt oprócz samego twórcy sałatki. Na początku XX w. sałatka Oliviera trafiła na stoły w Europie i szybko zyskała popularność, zmianie uległa jednak jej receptura, która dziś zupełnie nie przypomina swojego pierwowzoru. W efekcie możemy śmiało powiedzieć, że sałatka jarzynowa jest polska, gdyż to właśnie Polacy zaadaptowali ją do swojej rzeczywistości kulinarnej.
Jak przygotować tradycyjną polską sałatkę jarzynową z jabłkiem?
Sałatka jarzynowa jest daniem, które wielu z nas przywołuje na myśl smaki dzieciństwa i wczesnej młodości. Z tego powodu tak chętnie przygotowujemy ją na rodzinne spotkania i uroczystości, a sentymentalny charakter tego dania pozwala przenieść się myślami w odległe już czasy. Sałatka jarzynowa jest daniem bardzo prostym i szybkim w przygotowaniu oraz właściwie nie ma możliwości, aby nie była udana. Wystarczy bowiem zaopatrzyć się we wszystkie potrzebne składniki, dobrej jakości majonez i wymieszać je ze sobą. Jest to więc idealna propozycja dania dla początkujących kucharzy, którzy pragną spróbować swoich sił w polskiej kuchni.
Do przygotowania sałatki jarzynowej potrzebujemy następujących składników: 3 szt. ziemniaków, 3 szt. marchewki, pół korzenia selera, 2 szt. pietruszki, 4 ogórki kiszone, 1 cebuli, 1 jabłka, 400 g groszku konserwowego, 4 szt. jajek, majonezu oraz soli i pieprzu. Jeśli się spieszymy, warzywa można z powodzeniem zastąpić gotową mieszanką warzywną. W pierwszej kolejności gotujemy jajka na twardo, obieramy warzywa oraz gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia, a w tym czasie obieramy jabłko, siekamy cebulę w kostkę i kroimy ogórki. Mieszamy ze sobą pokrojone w kostkę wszystkie składniki, dodajemy majonez, doprawiamy całość solą i pieprzem do smaku. I tak oto sałatka jarzynowa jest gotowa do podania!