Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Suszenie owoców w suszarce do żywności | Relacja na Żywo
Suszenie owoców w suszarce do żywności
Dom

Suszenie owoców w suszarce do żywności

Czym zastąpić niezdrowe słodycze? Choć czekolady, chipsy, batoniki i cukierki w dalszym ciągu są obecne w diecie większości z nas to co raz częściej większą uwagę skupimy na tym jak się odżywiamy. Bycie "fit" jest nie tylko modne ale przede wszystkim zdrowe, zastanawiasz się czym zastąpić tradycyjne słodycze? Co powiesz na suszone owoce? Są równie słodkie i smaczne a dodatkowo bogate w witaminy i minerały. Najzdrowsze są oczywiście te przygotowane samodzielnie, jak to zrobić? Dzisiaj opowiemy Ci o tym jak w prosty sposób wysuszysz owoce w suszarce do żywności.

Suszone owoce - zdrową przekąską!

Wraz z nadejściem nowego roku postanowiłaś pozbyć się złych nawyków żywieniowych? Na pierwszy ogień poszły tuczące słodycze? Nie wiesz jak skutecznie walczyć ze słodkim nałogiem? W takich przypadkach specjaliści do spraw żywienia zachęcają do zamiany niezdrowych przekąsek na te zdrowe będące źródłem wielu cennych substancji odżywczych, których organizm ludzki potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Do grupy takich zdrowych przekąsek zalicza się m.in. suszone owoce - banany, jabłka, daktyle, kiwi, morele itp.
Niezależnie od tego jakimi suszonymi owocami będziesz się zajadać to musisz wiedzieć, że przekąska dostarczy Ci ogromnych pokładów energii a to wszystko dzięki dużej zawartości zdrowych cukrów - glukozy i fruktozy. Oprócz tego suszone owoce bogate są w błonnik, który wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego.
Suszone owoce bez problemu dostaniesz w większości supermarketów, jednak te najzdrowsze i najsmaczniejsze przygotujesz samodzielnie. Jak? Możesz to zrobić na dwa sposoby, susząc owoce w piekarniku lub w profesjonalnym urządzeniu przeznaczonym do tego celu. My skupimy się na drugim sposobie, poniżej znajdziesz krótką instrukcję suszenia owoców w suszarce do żywności.

Suszenie owoców w suszarce do żywności

Jak suszyć owoce w suszarce do żywności?

Zanim opowiemy jak przygotować owoce do suszenia to pokrótce opowiemy Ci czym jest suszarka do żywność. Otóż jest to profesjonalne elektryczne urządzenie przeznaczone do suszenia grzybów, owoców, ryb, mięs oraz ziół. Suszarki wyposażone są zazwyczaj w kilka tacek, na których umieszcza się produkty przeznaczone do suszenia. Największą zaletą tego typu urządzeń jest krótki czas pracy, przygotowanie zdrowych chipsów z jabłek nie zajmie więcej niż trzy godziny.
Owoce przed suszeniem należy dokładnie umyć i obrać ze skórki, dotyczy to gruszek, kiwi, bananów - jabłka, śliwki, figi suszyć należy w skórce, bowiem w takiej postaci zachowają największą ilość substancji odżywczych. Kolejnym krokiem jest pokrojenie owoców na cienkie plastry, pamiętaj także o uprzednim usunięciu pestek. Tak przygotowane owoce należy równomiernie rozmieścić na tackach suszarki a następnie ustawić odpowiedni program i gotowe, po kilku godzinach Twoja zdrowa przekąska będzie gotowa do spożycia!

Jaką suszarkę do owoców wybrać?

Cieszące się coraz większą popularnością suszarki do owoców, dostać można zarówno w sklepach stacjonarnych jak i sklepach internetowych. Druga opcja jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które chcą zaoszczędzić zarówno na czasie jak i pieniądzach. Poszukując idealnej suszarki do żywności zwróć uwagę przede wszystkim na jej pojemność, rozmieszczenie tacek oraz kształt. Dobre urządzenie powinno posiadać także płynną regulację temperatury co ułatwi jej dostosowanie do suszonych w niej produktów.

Artykuł powstał dzięki współpracy ze sklepem internetowym TwojPasaz.pl, zajmujący się sprzedażą sprzętów i wyposażenia kuchennego, w tym urządzenia: suszarka do owoców - więcej na TwojPasaz.pl.