Żywienie to przeważający wydatek w produkcji świń. Szacunkowo stanowi ono aż 70% ponoszonych przez hodowców kosztów. Dlatego tak ważne jest optymalne wykorzystanie pasz w odniesieniu do uzyskiwanego przyrostu, ale i jakości pozyskiwanego mięsa. Od czego zależne jest żywienie tuczników i jak powinno przebiegać?
Najważniejsze składniki pokarmowe
Właściwe dostosowanie poziomu składników pokarmowych do potrzeb świń na każdym etapie hodowli jest niezbędne, jeżeli zależy nam na szybkim wzroście zwierząt i ich rozwoju. To kluczowa kwestia także w odniesieniu do limitacji wydalania przez trzodę produktów azotowych. Tym, co w największym stopniu wpływa na koszty związane z żywieniem tuczników jest białko i energia. Niewystarczająca podaż aminokwasów skutkuje spadkiem tempa wzrostu świń i zwiększeniem poziomu otłuszczenia. Jednym z najważniejszych aminokwasów w żywieniu trzody chlewnej jest lizyna. Ponadto istotne znaczenie mają też treonina, metionina czy tryptofan. Niedobór któregokolwiek z nich skutkuje zmniejszonym przyrostem tuczników.
Systemy żywienia świń
Na system żywienia wpływać będzie wielkość gospodarstwa (chlewni) oraz liczebność stada. W dużych chlewniach stosuje się pasze suche lub mokre. W Polsce najczęściej stosowanym rozwiązaniem są pasze suche. W mniejszych hodowlach niekiedy wykorzystuje się produkty pochodzące z upraw własnych.
Pasze zadawane są w formie dawkowanej lub „do woli”. System dawkowany pozwala na optymalne dobranie wielkości porcji i składników pokarmowych do zapotrzebowania trzody. System żywienia do woli jest mniej precyzyjny i może prowadzić do rywalizacji w stadzie. Zwiększa także zużycie paszy. Najbardziej ekonomicznymi i higienicznymi sposobami żywienia tuczników są: zadawanie paszy do koryt z przegrodami barkowymi oraz wykorzystanie kojców samoblokujących, które dają możliwość zatrzymania kilku zwierząt w kojcu dla równoczesnego ich karmienia. Dodatkowo do dawkowania paszy wykorzystuje się autokarminiki, takie jak paszomaty, czy też elektroniczne stacje paszowe. Wydzielają one odpowiednie dawki dla każdego osobnika.
Pojenie trzody chlewnej
W hodowli świń wykorzystuje się dwa rodzaje poideł: smoczkowe i miseczkowe. Woda to niezwykle ważny element żywienia tuczników, a jej deficyt może doprowadzić do wielu problematycznych sytuacji w chlewni. Zbyt mała liczba poideł może powodować nerwowość u zwierząt, co z kolei może wywoływać u nich agresję, ale i zbyt niski poziom pobierania paszy suchej. Stąd też poidła muszą być instalowane w niewielkiej odległości od karmników i rozmieszczone w sposób równomierny.
Żywienie tuczników
W żywieniu trzody chlewnej spotkać można zróżnicowane rodzaje tuczu. Tucz zbożowy polega na podawaniu śrut zbożowych, które uzupełnia się paszami białkowymi, witaminami, aminokwasami i minerałami. Tucz ziemniaczany oparty jest na zadawaniu parowanych, kiszonych bądź też surowych ziemniaków wraz ze śrutą jęczmienną. Tucz serwatkowy bazuje na serwatce uzupełnianej o paszę treściwą. W tuczu kiszonką z ziaren kukurydzy kiszonka stanowi paszę główną, a dodatkiem jest pasza treściwa białkowa.