Tymianek jest powszechnie używanym, aromatycznym ziołem, które przede wszystkim znajduje zastosowanie w kuchni. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że ziele tymianku ma wiele właściwości prozdrowotnych.
Co jest w zielu tymianku?
W medycynie maturalnej wykorzystuje się łodygę liście oraz kwiaty tymianku, które zbierane są dwa razy w roku – w czerwcu i w sierpniu. Samo ziele zawiera:
- Olejki eteryczne, głównie tymol odpowiedzialny za działanie antybakteryjne oraz wykrztuśnie;
- Flawonoidy działające antyoksydacyjnie i przeciwgrzybiczo;
- Minerały – głównie wapń, żelazo, selen, mangan potas i magnez;
- Witaminy – witaminy z grupy B oraz witaminę C.
Działania i zastosowanie tymianku
Bogate składniki odżywcze sprawiają, że tymianek ma działanie:
- Wykrztuśne
- Antybakteryjne
- Przeciwzapalne
- Przeciwgrzybicze
- Rozkurczowe
- Napotne
- Uspokajające
Tymianek stosuje się przede wszystkim na kaszel oraz ból gardła – dlatego też stanowi częsty dodatek do pastylek do ssania. Jest również świetnym środkiem do płukania gardła. Płukanie ust naparem z tymianku złagodzi podrażnienie dziąseł i pomoże zwalczyć stany zapalne dziąseł. Tymianek stosowany jest również na różnego rodzaju dolegliwości związane z trawieniem i układem pokarmowym.
Dla osób walczących z trądzikiem i problemem tłustej skóry napary z ziela tymianku mogą okazać się zbawienne w skutkach. Łagodzi on objawy trądziku, a skóra tłusta, jeśli przemyta tym naparem, może być uratowania od powstawania wągrów.
Gotowe szampony dostępne w sklepach będą rozwiązaniem dla osób walczących z łupieżem oraz przetłuszczającymi się włosami. Można również przeprowadzić domową tymiankową płukankę włosów.
Napar z tymianku – przygotowanie
Łyżkę suszonego ziela należy zalać szklanką wrzątku, a następnie przykryć i odstawić na około 10 minut. Można stosować go zewnętrznie oraz wewnętrznie. Na kaszel warto przygotować syrop tymiankowy. Wystarczy doprowadzić do wrzenia łyżkę suszonego tymianku, posiekaną cebulę i szklankę wody. Całość należy gotować pod przykryciem przez 30 minut, ostudzić, odcedzić i wymieszać z 5 łyżkami miodu.