Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Jakie pieczywo spożywać na diecie bezglutenowej? | Relacja na Żywo
Jakie pieczywo spożywać na diecie bezglutenowej?
Zdrowie

Jakie pieczywo spożywać na diecie bezglutenowej?

Chleb w diecie bezglutenowej to najczęściej poruszany temat przez osoby, które dotychczas były miłośnikami tradycyjnego chleba, a stan zdrowia zmusił ich do przejścia na dietę bezglutenową. Chleb najczęściej występujący powstaje na bazie pszenicy, jęczmienia lub żyta. Wydawać by się więc mogło, że chleb bez glutenu nie ma racji bytu. Jest to oczywiście nieprawdą, gdyż w sklepach oraz supermarketach występują różne rodzaje chlebów bezglutenowych. Jakie więc ich rodzaje można spotkać na półkach sklepowych?

Chleb bez glutenu – jaki wybrać?

Co roku diagnozuje się coraz więcej osób z celiakią i nietolerancją glutenu. Fakt ten powoduje, że na rynku pojawia się znaczna ilość nowych produktów bezglutenowych. Jest to szczególnie widoczne wśród pieczywa bezglutenowego. W sklepach można spotkać chleb bez glutenu z ziarnami, nasionami, orzechami, a nawet bakaliami. Występuje również puszysty chleb bezglutenowy, chrupki chleb bezglutenowy oraz specjalny dedykowany tylko dzieciom.

Bezglutenowy chleb powszedni – najczęściej wybierany

Pieczywo powszechnie bezglutenowe jest najczęściej wybieranym pieczywem wśród innych rodzajów chlebów bezglutenowych. Jest to uwarunkowane tym, że konsumenci są przyzwyczajeni do jego smaku i konsystencji. W smaku najbardziej przypomina pieczywo, spożywane przed pójściem na dietę bezglutenową. Idea tego chleba oparta jest na tradycyjnym wzorze, tak, by zawierał w miarę możliwości smak, wygląd i właściwości tradycyjnego chleba. Jest ono całkowicie wolne od emulgatorów, GMO, różnych barwników oraz sztucznych aromatów.  

Jakie pieczywo spożywać na diecie bezglutenowej?

Bezglutenowy chleb wieloziarnisty z dodatkiem siemienia lnianego

Tego rodzaju chleb posiada znacznie więcej składników odżywczych niż tradycyjny, jasny chleb. Jest także dedykowany osobom będącym na diecie wegańskiej i wegeteriańskiej, gdyż nie posiada  żadnych sztucznych dodatków i składników alergennych. Chleby wypiekane na bazie mąki z łubinu mają znacznie lepsze właściwości zdrowotne. Mają dużo niższy indeks glikemiczny, dlatego może być spożywany przez osoby cierpiące na cukrzycę i zmagające się z nadwagą. Dodatkowo w ziarnach siemienia lnianego występują drogocenne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Są one w stanie przeciwdziałać wystąpieniu stanów zapalnych, chorób układu krążenia oraz uregulować ciśnienie tętnicze.

Ciemny chleb bezglutenowy z mąką gryczaną

To bardzo aromatyczne pieczywo. Powstaje na bazie mąki gryczanej, która posiada znacznie więcej błonnika oraz białka od tradycyjnie wypiekanego chleba. Właściwości te pozytywnie wpływają na układ trawienny człowieka. Oprócz tego posiadają również wysoką zawartość magnezu, co wspiera regenerację mięśni. Występuje w nim także fosfor, cynk oraz witaminy z grupy B, które korzystnie oddziałują na układ krążenia.  

W sklepach stacjonarnych czy internetowych znajdują się również inne rodzaje chlebów bezglutenowych. Są to przykładowo tostowy chleb bezglutenowy, chleb bezglutenowy z dynią i żurawiną czy chleb bez glutenu z czarnuszką albo nasionami chia. Jak widać wybór chlebów bezglutenowych jest obszerny, więc każdy z pewnością odnajdzie ten, który sprosta wymaganiom własnym kubkom smakowym.