Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Pomysł na obiad? Wypróbuj polędwiczki z suszonymi pomidorami i mozzarellą! | Relacja na Żywo
Pomysł na obiad? Wypróbuj polędwiczki z suszonymi pomidorami i mozzarellą!
Dom

Pomysł na obiad? Wypróbuj polędwiczki z suszonymi pomidorami i mozzarellą!

Obiad to jeden z najważniejszych posiłków całego dnia. Warto, aby był zarówno smaczny, zdrowy, jak i sycący po to, by dostarczył nam energii na cały dzień. Doskonałą propozycją dania dla osób, które chciałyby urozmaicić swoje codzienne posiłki są polędwiczki z suszonymi pomidorami i mozzarellą. To nowoczesne i smakowite danie przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jakich składników potrzebujemy jak szybko i sprawnie przygotować to danie?

Polędwiczki z suszonymi pomidorami i mozzarellą. Najważniejsze składniki

Polędwiczki z suszonymi pomidorami to proste w wykonaniu danie, które wymaga jednak poświęcenia kilku chwil na jego przygotowanie. W pierwszej kolejności należy zaopatrzyć się we wszystkie potrzebne do jego stworzenia składniki.

Podstawowym składnikiem są polędwiczki wieprzowe, których będziemy potrzebowali ok. 0,5 kg. Warto zatroszczyć się o to, aby były pokrojone w miarę cienkie plastry o grubości ok. 0,5 cm, co ułatwi nam zwinięcie rolady. Polędwiczki wieprzowe mogą zostać zastąpione plastrami wędzonego boczku, który pozwoli wyczarować bardziej chrupiące i soczyste danie.

Dodatkowo do stworzenia polędwiczek wieprzowych z suszonymi pomidorami będziemy potrzebowali ok. 120 g sera mozzarella. Składnik ten najlepiej kupić w zalewie, gdyż ser będzie bardziej soczysty, co pozwoli pozostałym składnikom dania lepiej się ze sobą połączyć podczas pieczenia. Ser po odlaniu z zalewy kroimy na w miarę cienkie plastry.

Smak dania urozmaici także dodatek 150 g szynki serrano, którą w razie potrzeby można zastąpić wędzonym boczkiem. Nie należy zapominać o podstawowym składniku, który nada całemu daniu wyrazistego smaku – suszonych pomidorach. Do przygotowania polędwiczek warto użyć także przypraw, czyli pieprzu, soli, czosnku, bazylii oraz oliwy z oliwek.

Pomysł na obiad? Wypróbuj polędwiczki z suszonymi pomidorami i mozzarellą!

Jak przygotować polędwiczki z suszonymi pomidorami i mozzarellą?

W pierwszej kolejności dokładnie rozbijamy plastry polędwiczek wieprzowych i posypujemy je przyprawami. Na większej desce do krojenia rozkładamy plastry szynki serrano lub boczku, a na nie kładziemy przyprawione polędwiczki wieprzowe. Na środku tak przygotowanej powierzchni umieszczamy równomiernie pokrojoną na plasterki mozzarellę, suszone pomidory oraz listki świeżej bazylii. Całość posypujemy pokrojonym w drobną kosteczkę świeżym czosnkiem.

Kulminacyjnym momentem przygotowania dania jest zwinięcie rolady. W tym celu delikatnie podnosimy jeden brzeg mięsa i zawijamy je w ciasny rulon tak, aby wszystkie składniki umieszczone na szynce i polędwiczkach znalazły się w środku. Gotową roladę umieszczamy w przygotowanym wcześniej naczyniu żaroodpornym. Po wierzchu roladę możemy polać gotowym lub samodzielnie wykonanym sosem czosnkowym, który nadaje się do pieczenia w piekarniku.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy danie przez ok. 15-20 min. aż mięso delikatnie zarumieni się z wierzchu. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy danie do delikatnego ostygnięcia. Przed podaniem kroimy roladę na cienkie plastry, które następnie układamy na talerzu. Gotowe polędwiczki z suszonymi pomidorami i mozzarellą najlepiej smakują podawane w towarzystwie lekkiej sałatki warzywnej.