Sushi jest jedną z najpopularniejszych zagranicznych potraw. Z roku na rok po danie to sięga coraz więcej osób poszukujących odmiany od tradycyjnego polskiego jedzenia oraz zdrowego, pełnowartościowego posiłku, który można zjeść zarówno w domu, jak i poza nim. Sushi nie bez powodu jest uznawane za jedno z najzdrowszych dań, któremu podobno Japończycy zawdzięczają swój młody wygląd oraz długowieczność.
Sushi i jego wyjątkowość – w czym tkwi fenomen tego dania?
Sushi to tradycyjna, japońska potrawa, którą możemy zamówić w japońskiej restauracji, kupić gotowy zestaw w supermarkecie lub skorzystać z dostawy do domu oferowanej przez catering sushi. Głównym składnikiem sushi są: specjalnie przygotowany ryż, surowe ryby, owoce morza oraz charakterystyczne, prasowane wodorosty nazywane nori. Istnieje bardzo wiele wariantów tego dania, co pozwala każdemu dopasować te składniki, które najbardziej trafiają w jego gusta.
Sushi to danie smaczne, lekkie oraz łatwo przyswajalne dla organizmu. Doskonale nadaje się więc na lunch, obiad oraz kolację dostarczając organizmowi cennych witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Jego lekkostrawność oraz niska kaloryczność sprawiają, że po danie to możemy sięgać bez większych ograniczeń – sushi jest polecane także osobom na diecie oraz aktywnym fizycznie, które mają zwiększone zapotrzebowanie na białko. Wysoka zawartość błonnika reguluje procesy trawienne oraz wspomaga metabolizm, dzięki czemu sushi świetnie sprawdzi się jako pełnowartościowy posiłek tuż po treningu lub w przerwie od pracy.
Sushi i wartości odżywcze poszczególnych jego komponentów
Bazą sushi jest odpowiednio spreparowany ryż, który powstaje z dodatkiem octu ryżowego. Jest on bogatym źródłem złożonych węglowodanów, białka oraz zawiera niewielkie ilości tłuszczu. W ryżu znajdziemy także witaminy z grupy B oraz całe pokłady składników mineralnych, które pomogą w uzupełnieniu możliwych niedoborów. Ryby, które są nieodłącznym składnikiem sushi, dostarczają z kolei cennych kwasów omega, białka oraz soli mineralnych przy niskiej zawartości tłuszczu. Ich cenne właściwości potęguje wysoka zawartość witamin z grupy B, witaminy A, C, D oraz E.
Charakterystycznym dodatkiem, bez którego trudno wyobrazić sobie kompletny catering sushi jest także chrzan wasabi. Jego ostry, pikantny smak sprawia, że już niewielki dodatek pozwala na nadanie daniu bardziej intensywnego charakteru i wyrazistości. Chrzan wasabi jest uzyskiwany ze startej łodygi rośliny Euterma japonicum oraz jest bogatym źródłem beta karotenu, glukozynolany i izotiocyjaniny – związków cenionych za ich antybakteryjne, przeciwzapalne i antynowotworowe właściwości. Wodorosty nori z kolei mogą poszczycić się sporą zawartością wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, jodu oraz witamin A, C i E. Co więcej, ok. 40% całego składu nori to czyste białko.
Wszystko to sprawia, że sushi jest potrawą nie tylko smaczną i oryginalną, ale przede wszystkim zdrową. Praktycznie wszystkie składniki, z których jest ona przygotowywana, niosą bowiem za sobą istotne korzyści dla naszego organizmu. Regularnie zamawiając catering sushi możemy więc brać cenny przykład z mieszkańców Japonii oraz w smaczny i w pełni zbilansowany sposób troszczyć się o swoje zdrowie.